Blog

42121f00ffc451d0c288e11c1f28cbd4_M

Mnogi od vas koji tražite seksualno zadovoljenje u braku shvaćate kako je savladavanje fizičkih tehnika samo dio odgovora. Usprkos tvrdnjama koje vidimo u nekim seksualnim priručnicima, bračni par ne može odijeliti seks od ostatka bračnoga života. Ne može ga usavršiti i potom izolirati kao da se radi o hermetički zatvorenom odjeljku koji mogu koristiti kada požele. Sve što se dogodi u braku imat će učinka i na iskustvo vođenja ljubavi.

Sve faze biblijskoga plana za brak moraju biti djelatne prije negoli ćemo biti u stanju potpuno uživati u seksualnome sjedinjavanju kakvo je Bog osmislio, pa zato moramo imati jasno razumijevanje Njegovoga plana. Nažalost, većinu nas nitko po ovome pitanju nije savjetovao prije nego što smo stupili u brak, pa smo stoga barem prvih nekoliko godina bauljali pokušavajući pronaći put ka sreći. Kao obiteljski liječnik s iskustvom od skoro četiri decenija, primijetio sam da brak, iako ima ogromno značenje, na kraju često ispadne kao događaj za koji se u životu najmanje pripremamo. Dok rastava braka poprima epidemijske razmjere, mladi se ljudi i dalje usuđuju ulaziti u brak nevjerojatno loše pripremljeni. Ponekad prije samoga vjenčanja dođe do kratkoga razgovora sa zaređenom osobom, potom je na redu često vrlo elaborirana ceremonija, a nakon toga se novopečene mladence ostavlja da se sami snalaze, da uspiju ili ne uspiju u potrazi za srećom, dok se obitelj i prijatelji nadaju najboljemu za njih.

Smatram da je predbračno savjetovanje suštinski dio odgovornosti koju imam kao obiteljski liječnik. Sve donedavno takvo se savjetovanje obavljalo poprilično površno, ako bi se uopće obavljalo. To se polako mijenja. Crkve počinju zahtijevati predbračno savjetovanje, a crkveni savezi sklapaju dogovore da neće obavljati sklapanje braka bez toga savjetovanja. Neke zajednice uz predbračno savjetovanja traže i procjenu prije negoli će izdati bračni list. Savezna država Oklahoma od svih parova koji misle stupiti u brak zahtijeva pohađanje predbračnoga savjetovanja. Predbračno savjetovanje nije samo preventivna mjera koja bi trebala spriječiti obiteljske raskide, nego također može i pokrenuti pozitivne postupke koji će dovesti do zadovoljstva i radosti dok se mladi bračni par uči ljubavi unutar trajne veze. Iste temeljne principe o kojima raspravljam na predbračnome savjetovanju trebao bi razumjeti i svaki čitatelj prije negoli počnemo govoriti o tjelesnim aspektima vođenja ljubavi. Iako sljedeće principe najčešće iznosim zaručnicima, svakako će vam biti korisni nevezano za to jeste li mladi bračni par ili pak proslavljate dvadeset i osmu godišnjicu braka. Zapravo, ima veoma malo bračnih parova koji su dosegli takvu razinu mudrosti i iskustva da im sljedeći biblijski principi ne bi bili od koristi.

S obzirom na to da je ovaj sadržaj skoro istovjetan onomu što izlažem na predbračnim savjetovanjima u svojemu uredu, možda biste željeli znati kako se sve to odvija. Kada mladi par zatraži termin radi testiranja krvi, što je pak obvezno prema državnome zakonu, zatražim od njih da pročitaju moje knjige, Namjena: Užitak, Ljubavni život za svaki bračni par, Secret Choices, i The First Years of Forever. Predbračni savjeti u tim knjigama nude mladome paru priliku da planiraju brak na ključnim područjima u kojima je planiranje presudno za uspjeh.

Potom od para zatražim da preslušaju CD seriju s mojim učenjima, naslovljene Sex Technique and Sex Problems in Marriage, i Before the Wedding Night prije nego što dođu na zakazani termin. Ti audio materijali jasno iznose informacije koje svaki bračni par treba radi dobre seksualne prilagodbe, uključujući i konkretne savjete za snošaj tijekom prvih nekoliko tjedana. Te iste informacije možete pronaći u četvrtome poglavlju ove knjige. Kada oni zajedno slušaju audio materijale, muškarac zna što bi žena trebala učiniti, ona pak zna što bi on trebao učiniti, a oboje znaju da to znaju. Mnoštvo sumnji i strahova se rasprši, a mladi par započinje brak s otvorenom komunikacijom na najintimnijem području svojega života.

Kada dođu u moj ured, oboje prolaze kroz fizički pregled, a tada ujedno i postavljaju konkretna pitanja vezano za informacije koje su dobili preslušavanjem CD-a. Kroz ovu se proceduru mogu uvjeriti da su čuli ono što trebaju znati, a njome, dok smo u mojemu uredu, dobivam i vrijeme potrebno za ponavljanje temeljnih principa braka kakvoga je Bog osmislio. Uglavnom tada doznajem da je to i jedino konkretno savjetovanje koje su oboje dobili vezano za ovaj prijelomni životni događaj.

Nakon prvoga sastanka za predbračno savjetovanje, paru dajem kratki osvrt na jedanaest biblijskih principa koji pomažu osigurati sretan brak. Primjenjivanje ovih ključnih principa poboljšat će svačiji brak, bila ta osoba vjernik u Isusa Krista ili ne. Bog je postavio određene principe prema kojima muškarci i žene trebaju djelovati, a ti su pak principi djelatni u svačijem životu. Jedini je problem u tomu što nekršćanin te principe nije u stanju dosljedno implementirati na doživotnoj osnovi. Samo kršćani u sebi imaju osobu Gospodina Isusa Krista i Duh Sveti da ih osnaže kako bi postigli ono što se tako jasno nalaže u Bibliji.

Evo kako ja te principe, jedan po jedan, razmatram zajedno sa zaručnicima:

1. Ostavite postrani određena financijska sredstva kako biste osigurali nekoliko neprekinutih tjedana za medeni mjesec. «Kad se tko netom oženi, neka ne ide u vojsku; neka mu se ne dodjeljuje nikakva služba, nego, oslobođen, neka ostane kod kuće godinu dana da razveseljuje ženu koju je doveo» (Ponovljeni zakon 24:5). Upoznao sam nekolicinu parova čiji su roditelji pročitali ranije izdanje ove knjige i poučili svoju djecu ovome principu, savjetovavši im da tijekom ranije mladosti uštede dovoljno novca kako bi prvu godinu nakon stupanja u brak mogli provesti upoznavajući se. Ta im je godina dana pružila zdrav početak sa duhovnim blagoslovima i tjelesnim uzbuđenjima kakve donosi poštivanje ovoga biblijskoga principa.

U naše vrijeme, kada se brak nije dobro planirao, teško se moglo očekivati da će netko otići na dopust od godinu dana. Ipak, tu vidimo definitivni biblijski princip. Radi se o tomu da je prvih nekoliko tjedana braka imaju ključno vrijeme za mladi bračni par. «Razveseliti» ženu na hebrejskome jeziku znači doslovno «seksualno upoznati i razumjeti što joj je vrhunski ugodno» u tjelesnome odnosu.

Ako, poput drugih mladih ljudi, i vi planirate potrošiti više desetaka tisuća na svadbenu proslavu, i samo nekakav preostali sitniš na medeni mjesec u trajanju od jednog vikenda, svakako vam savjetujem da izbalansirate sredstva kako biste bili slobodni od obaveza barem nekoliko tjedana, i tako imali vremena za uzajamno upoznavanje. Tijekom toga perioda imat ćete jasniju komunikaciju nego možda ikada kasnije. Ukoliko oboje ne upoznate ono drugo na samome početku braka, otkrit ćete kako se komunikacijske linije s vremenom polako blokiraju.

Nikada ne planirajte stupanje u brak netom nakon upisivanja studija ili nakon pokretanja vlastite tvrtke, kada će nova situacija od vas tražiti ogromnu količinu vremena i energije. Sjemenište ili medicinski studij, na primjer, tražit će intenzivno koncentriranje na učenje. Stoga planirajte vjenčanje za početak studijskih praznika ili tijekom odmora. Usredotočite se jedno na drugo kako biste uspostavili pravi obrazac uzajamne brige u braku.

2. Ne posuđujte novac ni od koga. «Nikomu ništa ne dugujte, osim da jedni druge ljubite» (Rimljanima 13:8). Posuđivanje novca prije ili netom nakon vjenčanja je kao da dodajete još jednu rečenicu bračnim zavjetima: «Dok nas dug ne rastavi.» Drugim riječima, neka novac ne rastavi ono što je Bog spojio. Jedan udžbenik psihologije postavlja upravljanje financijama na sam vrh popisa najčešćih problema u braku. Ključni čimbenik koji stvara probleme nije količina novca, nego stav prema novcu ili korištenju novca. Zapravo, kroz svoja sam savjetnička iskustva vidio mnogo više sukoba među ljudima s viškom novca, negoli među onima čija su sredstva ograničena.

Ovaj bi se savjet mogao parafrazirati ovako: «Ne posuđujte novac kako biste kupili vrijednost koja se gubi.» Mnogi mladi parovi se duboko zaduže kako bi kupili skupi automobil ili kuću ispunjenu finim namještajem. Bit ćete daleko sretniji ako kupujete samo ono što si možete priuštiti, i potom provodite zajedno vikende brinući se oko automobila koji već imate, ili pak tražeći «skrivena blaga» na rasprodajama rabljenoga namještaja ili u antikvarijatima.

Poznajem jedan mladi bračni par koji svakoga mjeseca uplaćuje novac za automobil na vlastiti račun. Kada sakupe dovoljno novca, kupe automobil, i nastave uplaćivati za onaj sljedeći. Tako pobiru i kamate umjesto da sve to plaćaju nekom drugom, a pritom uživaju i u slobodi od dugova. Financijska sloboda daje vam moć da vlastiti novac koristite onako kako vi odlučite, a ne onako kako banka odluči za vas. Ako želite uživati jedno u drugom i pronaći zadovoljstvo u braku, ne vezujte svoje financije do te mjere da više nemate dovoljno novca za sitne stvari koje su tako zabavne kada se rade zajedno.

3. Budite nezavisni od roditelja, kako svojih, tako i od roditelja vašega bračnog partnera. «Stoga će čovjek ostaviti oca i majku da prione uza svoju ženu; dvoje njih bit će jedno tijelo» (Efežanima 5:31). Ipak, ne biste trebali sklapati brak bez njihovoga odobravanja. «Djeco, slušajte svoje roditelje u Gospodinu jer to je pravedno» (Efežanima 6:1).

Prije nego što je grijeh ušao u ljudski rod, Adam je dobio dvije zapovijedi. Jedna je bila da ne jede od plodova stabla spoznaje dobra i zla (drugim riječima, da ne spoznaje zlo vlastitim iskustvom). Druga je zapovijed bila da roditelje ostavi izvan braka. Gledajući niz padine vremena u buduće uzroke bračnih problema, Bog je rekao da se roditelji bračnih partnera ne bi smjeli uplitati u vaš brak (Postanak 2:24). Odvajanje od roditelja na fizičkoj, emocionalnoj i financijskoj razini najbolji je mogući način da započnete s novom društvenom jedinicom.

Uzgred budi rečeno, muškarcu se nalaže da ostavi oca i majku, i da prione (potpuno se i nerazdvojno spoji) uza svoju ženu – radi se o spajanju zakivanjem, kako ne bi došlo do naknadnoga razdvajanja. Nalaže mu se da prione uza ženu čak i prije negoli mu se zapovijeda da ju voli. Biblija ne konkretizira najbolju životnu dob za stupanje u brak, ali postavlja princip da muškarac mora biti potpuno neovisan o roditeljima te da mora zasnovati vlastiti dom. U našoj je kulturi starost od dvadeset i šest godina za ženu statistički najbolje razdoblje za stupanje u brak, dok je za muškarca to između dvadeset i sedme i trideset i prve godine života. To znači da statistički dolazi do manjeg broja razvoda kada ljudi ulaze u brak u takvoj životnoj dobi. Danas tri od pet tinejdžerskih brakova završi rastavom. Bez obzira na starost, svaki kršćanski par koji se uistinu trudi primjenjivati Božje principe na dobro posložen bračni plan uživat će Božji blagoslov u braku.

Želim vas potaknuti da saslušate roditelje ako se ne slažu s vašim odabirom bračnoga druga, ili sa životnom dobi u kojoj se planirate vjenčati. Ne samo da je to biblijski pristup, nego su roditelji, ne zaboravite to, ljudi koji vas poznaju bolje od bilo koga drugog, i imaju izravan interes u uspjehu vašega braka. Bojim se da bi se mnogi bračni problemi mogli izbjeći kada bi djeca prije stupanja u brak samo poslušala pomnu procjenu svojih roditelja. Razvodi braka su, prema našim standardima, rijetki u kulturama u kojima su roditelji u značajnoj mjeri uključeni u odluku svoje djece po pitanju braka.

4. Odredite ograničenje medija u kući na barem godinu dana. «Tako i vi, muževi, obazrivo živite sa svojim ženama… te im iskazujte čast … Napokon, budite… jednodušni,» (1 Petrova 3:7-8). Ja sam pak jednostavno znao reći, «Barem godinu dana ne kupujte sebi televizor.» To je jedan od mojih savjeta koji bi najviše iznenadili mlade ljude. Možda zvuči pomalo apsurdno, ali, jeste li znali da televizija može biti najveći i najprepredeniji kradljivac vašega vremena? Ukrast će vam one trenutke koje biste trebali posvetiti bračnome drugu, a kasnije i ostatku obitelji. Uzet će vam najdivnije sate u danu – sate koji su se mogli provesti u osobnoj komunikaciji i zajedništvu, trenutke kada na najbolji način možete naučiti kako se odnositi jedno prema drugom. Nema davanja i primanja kada provodite vrijeme gledajući televiziju. Televizija ne stvara «udarni termin» nego od vas kao para taj udarni termin krade.

Danas u kući imamo elektroničke uređaje, kao i u automobilu, na krilu, u ruci, i u ušima – a mnogi nam od njih vrlo aktivno zadiru u sve aspekte života. Kako bi bili potpuno i nerazdvojno sjedinjeni, muž i žena moraju ostaviti sve ostalo – uključujući i elektroničku zabavu. Kod mnogih od nas bi potpuni nestanak električne energije doveo do krize identiteta. To bi mogao biti dobar početak za mladi bračni par – dva sata svakoga dana bez ikakvoga kontakta s elektroničkim medijima u vremenu od barem godine dana. Dva sata provedena zajedno svakoga dana stvorit će kontekst zajedništva i uzajamnoga razumijevanja.

Mužu, u Pismu ti se nalaže da učiniš dvije stvari: Kao prvo, da proučavaš Pismo, kao drugo, da proučavaš vlastitu ženu. Boravi s njom. Budite potpuno opušteni zajedno, u potpunoj uzajamnoj spoznaji. To je suština braka.

5. Nikada ne odlazite u postelju a da se prije toga ne pomirite. «Sunce nek ne zađe nad vašom srdžbom» (Efežanima 4:26). «Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi» (Kološanima 3:13).

Biblija nas upozorava da u sebi ne nosimo ljutnju, jer ona pak korodira i uzrokuje zamjeranje i gorčinu. Neki ljudi danima ili tjednima ispod smirene površine lagano kuhaju i nakupljaju paru, ali to nije Božji način i takvo što će štetiti svakome braku. Do noći riješite negativne stavove jedno prema drugom, ili uopće nemojte odlaziti na počinak sve dok to ne učinite. Do sukoba dolazi zato što dvoje ljudi potječu iz različitih sredina i situacija, imaju različite razine obrazovanja, emocionalne spojeve, želje i ciljeve. Sukobi su neizbježni. Međutim, sukob postaje problem jedino kada ga se hitro ne riješi, ili kada se ne dogovorite barem o planu pomirbe.

6. Potražite duhovni savjet izvana ukoliko niste u stanju u roku od tjedan dana riješiti neki veći sukob. Tjedan dana je ograničenje koje ja predlažem. Biblija ne govori na koji način treba zatražiti duhovni savjet. Međutim, važno je ne dopustiti sjemenu gorčine da pusti korijenje i izraste tako veliko da je u stanju ugušiti vam brak. «Braćo, ako se tko i zatekne u kakvu prijestupu, vi, duhovni, takva ispravljajte u duhu blagosti» (Galaćanima 6:1). «Nastojte oko mira sa svima! I oko posvećenja bez kojega nitko neće vidjeti Gospodina! Pripazite da se tko ne sustegne od milosti Božje, da kakav gorki korijen ne proklija pa ne unese zabunu i ne zarazi mnoge» (Hebrejima 14:14-15). «…što je za mnom, zaboravljam…» (Filipljanima 3:13). Svi ovi biblijski odlomci potiču nas na opraštanje, pomirenje i obnavljanje.

7. Potražite savjet ukoliko žena bez iznimke nije u stanju postići pravo seksualno zadovoljenje. «Muž neka vrši dužnost prema ženi, a tako i žena prema mužu. Žena nije gospodar svoga tijela, nego muž, a tako ni muž nije gospodar svoga tijela, nego žena. Ne uskraćujte se jedno drugome, osim po dogovoru, povremeno, da se posvetite molitvi pa se opet združite da vas Sotona ne bi napastovao zbog vaše neizdržljivosti» (1 Korinćanima 7:3-5).

U ovome nam se odlomku zapravo govori kako muž i žena okradaju jedno drugo ako u njihovoj seksualnoj vezi ne postoji uzajamno zadovoljstvo. U Bibliji se implicira da muž i žena imaju određena prava, od kojih je seksualno zadovoljstvo navedeno na najjasniji i konkretan način. Bog kaže da muž i žena imaju pravo na seksualni užitak.

Ako već u ranoj fazi svojega braka oboje shvatite koliko je velika vaša odgovornost da partnera seksualno zadovoljite, većina vaših problema eliminirat će se čak i prije negoli počnu. U skoro svakom slučaju se seksualno zadovoljstvo može postići uz dobar savjet, pravilno informiranje i primjenu i prakticiranje ispravnih tehnika.

8. Svakodnevno zajedno proučavajte Bibliju. «Ne živi čovjek samo o kruhu» (Matej 4:4) «Riječ Kristova neka u svem bogatstvu prebiva u vama» (Kološanima 3:16). «Krist (je) ljubio Crkvu te sebe predao za nju da je posveti, očistivši je kupelji vode uz riječ» (Efežanima 5:25-26). Popratite to ovom molitvom: «Nedostaje li komu od vas mudrosti, neka ište od Boga» (Jakovljeva 1:5).

U odlomku Efežanima 5:25-28 vidimo nešto što je itekako primjenjivo na ovaj bračni princip: «Muževi, ljubite svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu te sebe predao za nju da je posveti, očistivši je kupelji vode uz riječ te sebi predvede Crkvu slavnu, bez ljage i nabora ili čega takva, nego da bude sveta i bez mane. Tako treba da i muževi ljube svoje žene kao svoja tijela. Tko ljubi svoju ženu, sebe ljubi.»

Krist zadovoljava potrebe crkve tako što ju pere i čisti vodom Riječi. Na taj način i mi moramo voljeti svaki svoju ženu. Naša je dužnost pred svoju ženu i pred svoju obitelj donijeti Riječ Božju.

Mužu, kada Riječ Božja može slobodno teći kroz um, osobnost i samo biće vaše žene, ona će tada postati ona prekrasna osoba kakvom ju je Bog stvorio. Sve zbog čega ne bi bila potpuno čista, sve što bi ju ograničavalo dok postaje divna supruga postupno će nestajati kada vas dvoje zajednički proučavate Bibliju. Na mužu je odgovornost da to pokrene. Što prije počnite s ovom aktivnošću i neka vam ona prijeđe u doživotnu naviku. Ako ne znate kako početi, jedan od načina je i zajedničko slušanje snimke biblijskoga učenja. Bible Believers Inc. je besplatna fonoteka koja nudi preko tisuću različitih poruka na temu zaruka, braka i kršćanskoga doma. Tako možete nabaviti biblijsko učenje koje se specifično odnosi na vašu osobnu situaciju. Izgradite obiteljski život oko molitve i proučavanja Biblije; to u vašoj kući može proizvesti više sreće i sklada negoli to uopće možete zamisliti.

9. Muž ženu mora voljeti sa stopostotnom predanošću. Žena mora biti podložna sa stopostotnom predanošću (Efežanima 5). Kada muž voli svoju ženu, ona mu je voljna biti podložna. Kada se žena podloži mužu, njegova ljubav prema njoj svakako će rasti. Ne sklapajte brak s nekim tko nije kršćanin (2 Korinćanima 6:14). Jedino kada osoba vjeruje da je spasenje u našemu Gospodinu Isusu Kristu, može ju se smatrati kršćaninom ili kršćankom (Djela 4:12). Tek kada se netko podloži Kristu može živjeti životom podložnosti (1 Korinćanima 11:3; Efežanima 5:21).

Kakvu to ljubav muž mora davati ženi? Radi se o snažnome i stabilnom mentalnome stavu koji uvijek nastoji postići samo ono najbolje za osobu koju voli. To je ljubav izražena i riječju i djelom, ljubav koja voljenu osobu motivira da dade sebe zauzvrat.

Što za ženu znači biti podložna mužu? Izvorna biblijska riječ za podložnost dolazi od vojnoga izraza koji zapravo označava dobro organizirano kretanje, obavljanje određenoga zadatka na određeni način. Međutim, kada se radi o bračnoj vezi, izvorni izraz za podložnost u Bibliji se uvijek koristi u srednjem ili pasivnom grčkom obliku. Oblik riječi u grčkome jeziku je važan jer se njime iskazuje je li podložnost nametnuta ili pak dolazi iznutra. Podložnost koju žena daje mužu je dar slobodne volje koji izvire iz žene poput vrutka svježe vode, te nije nešto nametnuto zastrašivanjem ili nečim drugim izvana. Podložnost je najvažniji dar koji žena može dati mužu. Žena koja reagira i prima svojevoljno pokazuje da predaje svoju slobodu u zamjenu za njegovu ljubav, zaštitu i brigu o njoj.

Brak mora biti odnos davanja. Dok muž daje ljubav, svaki djelić svoje energije i znanja koje ima kako bi učinio ono što je najbolje za svoju suprugu i obitelj, žena na tu ljubav i brigu mora pozitivno reagirati. Ta će reakcija dovesti do želje da zadovolji potrebe svojega muža čak i prije negoli on to od nje zatraži. To je stav svojevoljne prilagodbe na put kojim Bog vodi njezinoga muža. Znamo da podložnost mora biti njezin dar njemu, jer je ona suprotna svim prirodnim tendencijama. A kada se taj dar daje, on oslobađa nadnaravni protok ljubavi između muža i žene.

Ako se ovi stavovi ljubavi i podložnosti ignoriraju, pred bračnim parom vrebaju poteškoće, a možda i katastrofa. Ako se ljubav i podložnost stave u funkciju, rezultat toga bit će divan brak, jer Bog vrlo jednostavno kaže da je On brak tako osmislio.

10. Muž treba biti glava žene. «Ali htio bih da znate: svakomu je mužu glava Krist, glava ženi muž, a glava Kristu Bog» (1 Korinćanima 11:3). «Jer muž je glava žene kao i Krist Glava Crkve» (Efežanima 5:23). «…da svojom kućom dobro upravlja…» (1 Timoteju 3:4).

Korijen autoriteta koji muž ima nad ženom je u Kristovome autoritetu nad crkvom. Zapravo, sav autoritet koji imamo dobili smo odozgor, a muž kojemu je to uvijek na umu nikada neće zlorabiti svoj autoritet. S druge strane, muškarac koji se odriče položaja vođe sije sjeme koje će uroditi nevoljama u budućnosti.

Muž jest duhovni vođa u kući, i glava je svojoj ženi, bez obzira na to djeluje li on u toj ulozi ili ne. Svaki prekid unutar bračne veze suprugova je odgovornost. Ne kažem da je to i njegova krivnja. Ono što tvrdim jest da Bog muškarca drži odgovornim za bilo kakav prekid unutar braka, jer se njemu nalaže da nerazdvojno prione uza svoju ženu. Ovaj princip odgovornosti primjenjuje se na svako područje bračne veze, bilo duhovno, emocionalno ili pak tjelesno.

Buduća nevjesta morala bi prije stupanja u brak shvatiti koliko je važno udati se za muškarca kojemu se može svojevoljno podložiti i pozitivno reagirati na njega kao na duhovnoga vođu i zaštitnika. Mnogima sam mladim djevojkama rekao, «Ako mu se ne možeš diviti, ni ne gledaj u njega.»

11. «Žena neka poštuje svog muža» (Efežanima 5:33). Što znači poštivati svojega muža? To znači uvažavati ga i cijeniti. Muževi, vašim je ženama teško poštovati vas ako toga niste dostojni. Ženi je nemoguće cijeniti muža ukoliko on toga nije vrijedan. Muž pred ženom mora živjeti na takav način da ona jasno vidi kako on zavrjeđuje poštovanje koje Bog od nje traži. U punome smislu novozavjetnoga grčkog jezika, ženi se nalaže da prema mužu osjeća poštovanje, divljenje, radost, strahopoštovanje, uvažavanje, štovanje, odanost, zahvalnost i duboku ljubav. To je doživotni zadatak, a izvorni biblijski tekst nagovještava da će ona od svega toga osobno imati koristi.

Ako žena nema povjerenja i ne poštuje muža, to je poražavajuće za njega, a naposljetku i za brak. Najveća žudnja ljubavi je pronaći ljubav kao reakciju. Najveća žalost ljubavi je nepovjerenje. Ali, ako je žena u stanju svojega muža gledati očima poštovanja, on tada postaje kralj među ljudima!

Zauzvrat bi on svojoj supruzi trebao ukazati čast, posebnu privilegiju i uvažavanje. Mnogi muškarci imaju drugorazredne supruge jer ih tretiraju na drugorazredni način. Nikada ne dobiju istinsku kraljicu za koju bi voljeli biti oženjeni; jednostavno ne razumiju da je žena na mnogo načina odraz svojega muža. Ženu na kraljevski položaj uzdiže mudar muž pun ljubavi, koji primjenjuje velike principe Božjega plana za brak. Daleko je lakše poštovati čovjeka kojemu ste glavni prioritet u životu i koji čini sve kako bi vam poboljšao život i sve vaše aktivnosti.

Neki od vas koji ovo čitate imate djecu koja će za nekoliko godina sklapati brakove, i želite učiniti sve što je u vašoj moći kako biste ih pripremili za dobar brak. Dopustite mi da iznesem sljedeće sugestije.

Najvažnija stvar koji otac može učiniti za djecu jest voljeti njihovu majku. Djeci bi vlastiti dom trebao biti najprivlačnije mjesto na svijetu, a majka bi im trebala biti najveća atrakcija.
Bez tople atmosfere u kući i u braku – atmosfere ljubavi, velikodušnosti i opraštanja – vaša djeca neće znati kako voljeti. Voljeti zna samo osoba koja je bila voljena, koja je vidjela ljubav na djelu, koja je iskusila ljubav. Kršćanski dom je radionica u kojoj se pokazuje Božja ljubav.

Ako kod kuće nemate takvu ljubav, vaša će djeca vjerojatno odrasti s osjećajem inferiornosti, praznine i manje vrijednosti. Ali, nije prekasno da u domu izgradite atmosferu punu ljubavi. Za dvoje ljudi koji žele preobrazbu u braku nikada nije prekasno. Ne zaboravite da se jedini tečaj o braku koji će vaša djeca ikada pohađati odvija u vlastitoj kući! Kao očevi i majke u kršćanskoj kući, svojoj djeci možemo pružiti najbolju bračnu pripremu tako što ćemo se iskreno voljeti i tako što ćemo naučiti sve što se može naučiti o iskazivanju ljubavi kako bi naša djeca pred sobom imala vidljiv i trajan primjer istinske ljubavi.

Kao obiteljski liječnik imao sam priliku vidjeti rezultate u brakovima ljudi koji su prošli kroz ovakvo predbračno savjetovanje zasnovano na apsolutnim postavkama Božje Riječi. Tijekom godina sam promatrao kako parovi koji su primjenjivali ove principe razvijaju stabilnu i zadovoljavajući vezu punu ljubavi. Ako slijedite ove temeljne biblijske naputke, osigurat ćete si sretan brak.

Primjena božanskih principa na brak može stvoriti raj na zemlji. To je moja želja za svaki mladi bračni par i za svaki dom.

Iz knjiga: Namjena: Užitak – Ed Wheat i Gaye Wheat

Odgovori