Blog

_U3A7344

Kriticka analiza suvremenih obrazaca mišljenja o odnosu vjere i znanosti?

Prof. dr. sc. John Lennox (PhD, Cambridge University, DPhil, Oxford University)

Ako bismo trebali vjerovati Richardu Dawkinsu, onda je moderna znanost Boga stjerala u kut, “ubila” i konačno pokopala. Ateizam je jedina legitimna misaona pozicija, a predožba o Bogu Stvoritelju i Održavatelju hipoteza koje se trebamo odreći jer koči znanost.

U ovoj poticajnoj i provocirajućoj knjizi poznati matematičar John Lennox poziva na ozbiljno promišljanje o takvim tezama. Bog puno više odgovara suvremenoj znanosti nego što to neke ideologije mogu i zamisliti.

Ne postoji važnija debata od ove – debata između znanosti i religije. Ali trebala bi opet započeti, uz jasno razumijevanje što su zapravo znanost i religija. Lennox je to predivno napravio.
Colin Tudge, The Guardian

Kao agnostik u punom smislu riječi – kao ‘onaj koji ne zna’, smatram da je knjiga Johna Lennoxa intrigantna i da pruža mnogo materijala za razmišljanje… Hoće li njegovi argumenti uvjeriti čitatelja? Prepuštam drugima da to prosude. Ali kakav god bio zaključak, moramo se složiti da je ova knjiga dobro napisana i da potiče na razmišljanje, te da ce dati doprinos razumnoj diskusiji o najvećim pitanjima života.
Alann Emery, MD PhD DSc FRCP FRCPE FRSE FRSA, Sveučilište u Edinburghu

Ako krenete čitati ovu knjigu misleći da je odgovor na pitanje iz naslova “ne”, uživat cete u ovoj majstorskoj zbirci dokaza. Ako krenete misleći da je odgovor “da”, možda nećete na kraju biti uvjereni da trebate promijeniti svoje mišljenje, ali sigurno ćete biti suočeni s mnogim izazovnim i poticajnim idejama koje će napregnuti vaše sposobnosti razmišljanja. Što god na kraju zakljucili, nemoguce je da vam ovo nece biti poticajno štivo.
Keith Frayn, PhD ScD FRCPath, Sveucilište u Oxfordu

O AUTORU

John Lennox je profesor matematike na Oxfordskom sveučilištu te međunarodno priznati govornik na temu međuodnosa znanosti, filozofije i religije.

Studirao je na fakultetu Royal Armagh u Sjevernoj Irskoj i Emmanuel Collegeu na Sveučilištu Cambridge gdje je stekao magisterij (MA, MMath) a potom i doktorat (PhD). Dugo godina je radio na matematičkom institutu pri Velškom sveučilištu u Cardiffu koje mu je dodijelilo doktorat (DSc) zbog iznimnog doprinosa svom znanstvenom području. Nositelj je titule magistra (MA) i doktora filozofije (DPhil) Oxfordskog sveučilišta te magistra (MA) bioetike na Sveučilištu Surrey. Kao stipendist fondacije Alexander Von Humboldt predavao je na sveučilištima u Würzburgu i Freiburgu u Njemačkoj. Održao je brojna predavanja diljem Sjeverne Amerike, Istočne i Zapadne Europe i Australije iz područja matematike, filozofije znanosti te apologetike.
Redoviti je predavač na mnogim akademskim institucijama uključujući Said Business School, Sveučilište Oxford, Wycliffe Hall te
Oxford Centre for Christian Apologetics (OCCA). Napisao je niz knjiga u kojima istražuje odnos znanosti i kršćanstva te je sudjelovao u brojnim javnim debatama sa nekim od vodećih svjetskih ateističkih mislioca poput Richarda Dawkinsa, Christophera Hitchensa, Petera Singera, Petera Atkinsa, i dr.
Njegov matični fakultet je Green Templeton College u Oxfordu, gdje predaje matematiku i filozofiju znanosti.

Briljantno argumentirana ponovna evaluacija odnosa između znanosti i religije koja baca dobrodošlo novo svjetlo na velike debate današnjice. Obavezno štivo za svakoga tko razmišlja o temeljnom pitanju “Je li znanost pokopala Boga?”

Alister McGrath

Odgovori