Blog

Bild_2024-01-18_165001024

Neki čitatelji možda misle: “Mogu prihvatiti činjenicu da je dobro slaviti Boga kroz Isusa Krista. To mi odgovara, ali sigurno moraju postojati i neki drugi načini obožavanja, zar ne?


Pomislite samo na sve one ljude na svijetu koji iskreno obožavaju na svoj način. Ne želite valjda kazati da je istinsko obožavanje nešto što samo kršćani mogu dati Bogu?” Ipak, ja tvrdim upravo to, jer to je ono što je Isus govorio.

Ne možemo sami birati kako ćemo obožavati. Moramo obožavati “u Duhu i istini”. Istina danas nije popularan pojam. Živimo u pluralističkom društvu. Ljudi oko nas vjeruju u raznorazne stvari, a nas se smatra izuzetno arogantnima i drskima ukoliko ustvrdimo da poznajemo istinu, a da ju oni koji se s nama ne slažu ne poznaju. Shirley MacLaine, popularna glumica i New Age guru, izjavila je: “Svatko ima svoju vlastitu istinu, a objektivna istina kao takva zapravo ne postoji”. Ali Isus se ne bi složio s njom. On govori ne samo o nekoj tamo istini, ili pak subjektivnoj istini, nego o pravoj Istini – onoj jedinoj. Poznate su njegove riječi: “Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni” (Ivan 14,6). On nije samo jedna od mnogih opcija. On je jedinstven, jedino on omogućava istinsko obožavanje.

Isus je istina

Jedino je Isus savršena objava Boga. On omogućava istinsko obožavanje jer nam pokazuje kakav Bog zapravo jest. Ne trebamo slijepo obožavati nekakvoga boga kojega smo sami zamislili. Moramo obožavati jedinoga istinskoga Boga koji nam se objavio preko svojega jedinoga Sina. Druge religije započinju na zemlji, s ljudskim bićima koja gledaju u nevidljiva nebesa i nagađaju kakav bi Bog mogao biti. Ali kršćanstvo se ne temelji na nagađanju. Ono počinje u nebu, gdje Bog pokreće inicijativu, dolazi na zemlju i otkriva nam istinu o sebi. Zato što imamo ovu istinu, mi smo u stanju obožavati Boga kakav on uistinu jest, a ne samo kakvim ga mi zamišljamo.

Ali treba nam i više od otkrivenja da bismo ostvarili istinsko obožavanje. Ne sprječava nas samo neznanje da obožavamo Boga, sprječava nas i naš grijeh. Po svojoj prirodi mi se okrećemo od Boga. Ishod je toga da smo pod osudom, odvojeni od njega. Ne treba nam samo otkrivenje, nego i otkupljenje. Moramo se vratiti natrag u izravan odnos s njime. Isus je otkupitelj i spasitelj kojega trebamo. On nam nudi savršeno otkrivenje, a ostvario je i savršeno otkupljenje.

Ključni trenutak

Dvaput u svom razgovoru sa Samaritankom Isus joj je rekao da dolazi određeni čas. On govori o nadolazećem trenutku kada će se sve izmijeniti. Od tada nadalje mjesta kao takva više neće biti važna, ni Gerazim ni Jeruzalem. On kaže: “Ali dolazi čas – sada je! – kad će se istinski klanjatelji klanjati Ocu u duhu i istini jer takve upravo klanjatelje traži Otac” (redak 23). Najdoslovniji prijevod ove fraze bio bi: “Dolazi trenutak…”. U Ivanovom evanđelju Isus u više navrata govori o tome “času”. Taj je “čas” za njega imao veoma posebno značenje jer se radilo o odlučujućemu trenutku nastupanja novog doba. Radilo se o trenutku njegove smrti i onoga što je nakon toga uslijedilo – njegovo uskrsnuće i uzašašće u nebo.1 Taj je čas omogućio istinsko obožavanje. Njegova je smrt sve izmijenila.

Na križu je Isus riješio problem velike barijere koja nas je dijelila od njegovoga Oca tako što je na sebe preuzeo kaznu za naša zlodjela. Tako nam je omogućio da uđemo u Božju prisutnost i živimo u prijateljstvu s njime. Umro je kako bi od nas napravio “klanjaoce”. Po svojoj prirodi ja obožavam sebe. Isus Krist je na sebe preuzeo kaznu za moje samoobožavanje i samoslavljenje. Omogućio mi je da povratim prijateljstvo s Bogom. Sada imam slobodu ponovo obožavati u istini.

A. W. Tozer ovako je to opisao:

Božja nakana i smisao slanja njegovoga Sina da umre, uskrsne, živi i stane zdesna Bogu Ocu, leži u vraćanju ukradenoga dragulja, dragulja obožavanja; kako bismo se mogli povratiti i ponovo naučiti ono za što smo uopće stvoreni – da obožavamo Boga u ljepoti svetosti, da provodimo svoje vrijeme u divljenju i obožavanju Boga, da to osjećamo i iskazujemo svojim radom, i da ne radimo ništa što ne odražava obožavanje svemogućega Boga kroz njegovoga Sina Isusa Krista.2

1 Ivan 2,4; 7,30; 8,20; 12,23.27; 13,1; 17,1

2 A. W. Tozer, The Missing Jewel of the Evangelical Church (Harrisburg, PA: Christian Publications, n.d.), 12.

Spasiteljskim djelom Isusa Krista omogućeno je istinsko obožavanje. Samo je on istina; nema drugoga puta k Bogu. On pruža otkrivenje i otkupljenje, bez čega je istinsko obožavanje nemoguće. Stoga, ako mislim obožavati kako bih trebao, moram čuti istinu o Isusu. Ta se istina ne nalazi nigdje drugdje nego u evanđeljima o Kristu, objavljenima u Bibliji.

Pretpostavljam da ste već Kristovi sljedbenici i da nastojite živjeti životom obožavanja. To je počelo kada vam je Bog omogućio da spoznate istinu o Isusu i da na nju odgovorite vjerom i pokajanjem. Ako ga mislimo i dalje pravilo obožavati, moramo i dalje slušati istinu o njemu. Obožavanje nikada ne započinje s nama; ono je uvijek odgovor na istinu. Ono proistječe iz razumijevanja Božje osobnosti i onoga što je kroz Krista uradio za nas. Ono započinje njegovim otkrivenjem i otkupljenjem. Stoga se moramo pobrinuti da Biblija, koja sadrži ovo otkrivenje i ukazuje nam na Božje djelo otkupljenja, ostane u samome srcu naših sastanaka i našeg duhovnog života. Prije propovijedanja na raznim sastancima znao sam primiti poruke u stilu: “Skratite govor jer želimo što dulje obožavati Boga”. Ali kako da pravilno obožavam Boga ako se nisam prisjetio njegove istine? Božja istina u Bibliji daje mom obožavanju silu kroz tjedan koji je preda mnom.

Troje u jednom

Istinsko obožavanje je nemoguće bez Isusa Krista, Duha Svetoga i istine. Vidite li kako se to troje zapravo stapaju u jedno? Istinsko je obožavanje moguće jedino kroz Isusa, i to zbog njegovog jedinstvenog otkrivenja i otkupljenja. Ali ne možemo mu odgovoriti na poticaj ukoliko ne čujemo tko on jest i što je učinio – trebamo istinu. Ali čak ni to nam nije dovoljno, jer na istinu nikada neću odgovoriti ako mi u tomu ne pomogne Duh Sveti, o kojemu se u Ivanovome evanđelju govori kao o “Duhu istine”.3 Ne smijemo dijeliti Duha od istine i oslanjati se na emocije (na primjer tijekom pjevanja) kao da su djelovanje Duha, kao ni oslanjati se na mentalne procese u mozgu (na primjer tijekom proučavanja Biblije) kao da su djelovanje istine. Ne, Bog Duh koristi istinu, svoju Riječ, kako bi nas privukao Kristu i napravio od nas ljude koji ga obožavaju, i održao nas na životu u obožavanju. Trebamo sva tri čimbenika ako mislimo istinski obožavati Boga: Isusa Krista, Duha Svetog i istinu. Istinsko obožavanje Boga Oca moguće je jedino preko Boga Sina, po Bogu Duhu, kada slušamo Božju istinu iz njegove Riječi, Biblije.

3 Ivan 14,17; 15,26; 16,13

Iz Knjige ISTINSKO OBOŽAVANJE”

Odgovori