Blog

51a3864ed3ad604d2340c3f8fe249f94_XL

Jedno jedino iskustvo u stanju je srušiti mnoštvo teorija.

Koliko je samo već napisano i izrečeno o molitvi. U Psalmu 34 kralj David svim teorijama o molitvi suprotstavlja svoje iskustvo: “Tražio sam Jahvu, i on me usliša.” To je ono što je on iskusio. A to su iskusili i nebrojeni molitelji kroz sva ova stoljeća.

To je iskusio i ovaj slijepi prosjak koji je nekoć sjedio na putu pred vratima Jerihona. Jednoga dana i Isus je bio u prolazu. Prosjak je smjesta počeo vikati i zazivati: “Isuse, Spasitelju, smiluj mi se!”

Ne bi bilo nikakvo čudo da je Isus jednostavno produžio dalje. Osim toga, u tom trenutku bio je okružen velikim mnoštvom. Bilo je mnogo drugih koji su ga htjeli nešto pitati. Većina ga je naprosto htjela vidjeti i čuti. I na kraju krajeva, trebao li je Isus tog trena uopće dozvoliti da ga zaustavi nekakav prosjak koji glasno viče kraj puta?

Vjerojatno je u velikom mnoštvu oko Isusa bilo i vrlo utjecajnih ljudi. Nije li za Isusove planove bilo bolje posvetiti se njima, nego osvrtati se na bijednog prosjaka?
Nije! Ovdje piše: “Isus se zaustavi i zapovjedi da ga dovedu k njemu.” Ovdje je netko tko ga doziva i Isus se zaustavlja.

Ovo je prekrasno obećanje i za nas. Možemo se slobodno moliti! Možemo slobodno vapiti k njemu! On će nas čuti! On se zaustavlja kod nevoljnika. Nitko ga ne zaziva uzalud. Kad bismo se barem i mi ubrojili među one za koje se također može reći: “Evo, jadnik vapi, a Jahve ga čuje.”

Gospodine, zahvaljujemo ti za tvoje otvoreno uho! Amen.

 

Iz knjiga – 365 puta On – Dnevna čitanja – Wilhelm Busch

Odgovori