Blog

Bild_2024-01-18_081239551

Želite li razumjeti i voljeti suprugu, navodimo neke stvari koje nikada ne biste trebali činiti.

Autorica: Mary May Larmoyeux


Šezdesetih je godina grupa The Supremes snimila svoj veliki hit «Stop! In the Name of Love!» Sjećam se kako sam kao tinejdžerica pjevala riječi te pjesme koje znače: «Prije nego što mi slomiš srce… razmisli dobro…»

Iako sam već desetcima godina u braku, još mi je uvijek važno razmišljati o potrebama mojega muža. Morala bih uzimati u obzir moguće učinke svojih nepromišljenih riječi, stavova i postupaka prije negoli mu slomim srce. Možete li se složiti sa mnom?

Pitala sam neke prijateljice, «Što bi supruga trebala prestati činiti ukoliko želi poboljšati svoj brak? Ovaj popis se zasniva na njihovim odgovorima.

 1. Prestanite misliti da je vaš način «onaj pravi.» Ako on nešto čini na drugačiji način, to ne znači da je u krivu. Kada žena uporno insistira na svojemu pristupu, ona time u suštini govori, «Ja moram sve kontrolirati.»
 1. Nemojte drugim ljudima davati prednost pred vlastitim mužem. Bog je bračno zajedništvo osmislio kako bi muž i žena zadovoljavali potrebe jedno drugoga u bliskom, intimnom i ljudskom odnosu. On to čak i kaže u odlomku Postanak 2:18, «Nije dobro da čovjek bude sam.»

Što se, dakle, događa kada prednost dajete svojoj majci, prijateljici ili čak djetetu, umjesto mužu? Time zapravo iskoračujete (često nenamjerno) prema izolaciji u vašemu braku. Ako, na primjer, odlučite poslijepodne provesti u kupnji s mamom, iako vas je muž zamolio da zajedno s njime odgledate utakmicu, možda on zbog toga osjeti kao da je na drugome mjestu u vašemu srcu.

 1. Ne očekujte od muža da vam bude prijateljica. Ne samo da se većina muškaraca i žena fizički razlikuju, nego imaju i različit način sagledavanja života. Jedan primjer toga je i potreba za razgovorom. Ne znam za vas, ali ja svojega muža ponekad znam zamoriti beskrajno detaljnim razgovorima koji njemu zapravo nisu važni. Ali, da se radi o nekoj od mojih prijateljica, svi bi ti detalji bili itekako važni!
 2. Ne sramotite muža. Prijedlozi: Prestanite prigovarati, i ne ispravljajte muža pred drugima. Ako stalno dovršavate suprugove rečenice, time možda nesvjesno govorite: «Zapravo me nije briga što ti imaš za reći.»
 1. Prestanite od muža očekivati da vas iznevjeri onako kako je vaš otac iznevjerio vašu mamu. «Provela sam niz godina samo iščekujući kada će moj muž odustati od svega i ostaviti me, kao što je tata godinama ranije učinio majci,» rekla mi je jedna prijateljica. Njezini neutemeljeni strahovi lišili su njihov brak velike količine radosti.
 1. Ne stavljajte supruga u položaj u kojemu se mora braniti. Na primjer, ako se vozite gradom u potrazi za restoranom, a on očigledno nema pojma gdje ste, ima li ikakve koristi od toga što ćete mu kazati kako već peti put kruži oko istoga bloka zgrada? Jedna je mudra supruga izjavila kako je naučila u takvim situacijama ostati bez komentara. Ona sada odvaže svaku riječ prije negoli će nešto komentirati — i zapita samu sebe: «Jesu li moje riječi potrebne? Hoće li biti na ohrabrenje?» U Izrekama 10:19 se kaže, «Obilje riječi ne biva bez grijeha, a tko zauzdava svoj jezik, razuman je.»
 1. Nikada nemojte koristiti seks kako biste se nagodili s mužem. Neke žene, namjerno ili nesvjesno, svojim muževima prenose ovakvu poruku: «Kada ja dobijem ono što želim, ti ćeš dobiti seks.» Ipak, odlomak 1 Korinćanima 7:4-5 podsjeća muževe i žene da njihova tijela ne pripadaju njima. «Ne uskraćujte se jedno drugome…»
 1. Prestanite stalno podsjećati muža na stvari koje treba obaviti. Ne stvarajte u njemu osjećaj krivnje i ne gnjavite ga radi sitnica. Jedna mi je prijateljica rekla da stalnim podsjećanjem muža na prehranu, kilograme, uzimanje lijekova, preuzimanje odjeće iz čistionice, itd., preuzimamo ulogu njegove majke, a ne njegove žene.
 1. Ne dopustite da vaš muž mora stjecati i opravdavati vaše poštovanje. Mnoge žene misle, «Poštovat ću ga kada to zasluži.» Međutim, postoji razlog zašto se u odlomku Efežanima 5:33 kaže, «žena neka poštuje svog muža.» Kako je to jedna prijateljica rekla: «Kad bi žene samo naučile da je poštovanje muškarčev prirodni jezik, da ono apsolutno iscjeljuje njegovo srce i obraća mu se izravno kao ništa drugo, sve bi se iz temelja promijenilo.»
 1. Prestanite mužu davati dugoročnu listu obaveza. Jedna kolegica upozorava na negativne učinke zatrpavanja muža hrpom informacija. Možda ste nesvjesno prouzročili da se on osjeća kao gubitnik jer misli da vaš dugački popis znači da niste zadovoljni. Ili on pak možda pogrešno zaključi kako želite da nešto učini odmah sada.
 1. Ne ponašajte se kao da vaš suprug zna čitati misli. Umjesto toga budite konkretni kada nešto želite od njega. Jedna prezaposlena majka rekla mi je kako je nekoć bila shrvana kućanskim poslovima, i priželjkivala da joj muž pomogne. Sada je već shvatila da će on jedino doznati za njezine potrebe ako mu ona to otvoreno kaže. «Kada mu jednostavno kažem,» govori mi ona, «’dragi, bi li stavio djecu na spavanje dok ja počistim kuhinju?’ on mi najčešće vrlo rado pomogne.» Otkrila je da samo par izgovorenih riječi «mijenjaju noć ispunjenu zamjeranjem i stresom u timski rad koji zbližava.»
 1. Prestanite kućanskim poslovima pridavati više važnosti negoli vlastitome mužu. Jedna je mlada majka mužu kazala kako te noći ne želi voditi ljubav jer je upravo zamijenila plahte i želi da ostanu čiste. Što mislite, kakvu poruku takva reakcija šalje njezinome mužu? Druga žena, koja mužu daje veću važnost od kućanskih poslova rekla je pak: «Nikada na bračnoj postelji ne ostavljaj rublje koje nije složeno.»
 1. Prestanite preuzimati vodstvo zato što mislite da ga on sam neće preuzeti. Jedna je supruga rekla, «Niz prvih godina našega braka razmatrala sam što sve treba učiniti, i potom bih se nervirala jer muž nije uzimao stvar u svoje ruke i sve to rješavao.» Potom je nastavila objasnivši da se primijenila tako što je naučila čekati na suprugovo vodstvo. «Stvarno vjerujem,» kaže ona, «da naši muškarci ne predvode zbog toga što mi žene prebrzo uskačemo i sve počnemo rješavati umjesto njih.»

Redak Efežanima 5:23 glasi, «Jer muž je glava žene kao i Krist Glava Crkve…»

 1. Ne očekujte od muža da bude princ iz bajke. Na kraju krajeva, savršeni muževi postoje jedino u bajkama, a vaš brak postoji u stvarnome životu. Jedna mlada supruga rekla mi je kako je naučila ne baviti se suprugovim nedostatcima, nego umjesto toga uočavati one divne odlike koje ga krase. Kakav je ishod toga? On je dobio poticaj da se još više potrudi biti muškarac njezinih snova.
 1. Nikada rješenje problema u vašemu braku prvo ne tražite u nekoj knjizi, planu ili trećoj osobi. Umjesto toga obratite se Božjoj Riječi, vjerujte i djelujte sukladno onomu što On kaže. «Bog me odvede do svega onoga što mi treba,» rekla mi je jedna žena. «Božanska nas je snaga njegova obdarila svime za život i pobožnost» (Petrova 1:3) međutim, moramo živjeti sukladno obećanjima i očekivati da će nam Bog uistinu pomoći.

Pitanje

Parafrazirajmo biblijsku poruku koju donosi poglavlje 1 Korinćanima 13, «Ljubav nikada ne odustaje… ne stavlja sebe prije drugih… ne pamti tuđe grijehe… uvijek vjeruje Bogu, uvijek očekuje ono najbolje.»

A što vaše riječi i postupci vašemu dragom govore o ljubavi koju osjećate prema njemu? Biste li trebali prestati činiti nešto od navedenoga?

Prije nego što odgovorite, kao što kaže pjesma «Stop! In the name of Love,» dobro promislite.

Odgovori