Četvrtak, 14 Travanj 2016

Biblija i znanost - Otkrića sa zakašnjenjem I

Ocijeni sadržaj
(1 glas)

»Kao što se vojska nebeska ne može izbrojiti …« Jeremija 33,22 (600. god. pr. Kr.)

»Pogledaj na nebo i zvijezde prebroj ako ih možeš prebrojiti.« Postanak 15,5b (21. stoljeće pr. Kr.)

 

Golim okom možemo na sjevernoj nebeskoj polutki vidjeti oko 3000 zvijezda. Jednako vrijedi i za južnu polutku. Tako možemo sa Zemlje bez pomagala vidjeti oko 6000 pojedinačnih svijetlih točaka na nebeskom svodu.
Međutim, Biblija izričito kaže da je nama ljudima apsolutno nemoguće odrediti broj zvijezda. Tako su nekada ove biblijske tvrdnje bile u suprotnosti sa znanošću.


Godine 1610. Galileo Galilei bio je prvi čovjek koji je usmjerio teleskop prema nebu. Došao je do zaključka da mora postojati oko 30 000 zvijezda. S vremenom su teleskopi sve više usavršavani. Danas se broj zvijezda u dosad istraženom svemiru procjenjuje na približno 1022 (= 1 s 22 nule). Nije ih moguće prebrojati. Moguće su samo skromne procjene.

Slika1

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Pročitano 2969 puta

Komentirajte prvi!

Napiši komentar

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.