021 782 530

Petrova 10, 21000 Split

×

Upozorenje

JUser: :_load: Neuspjelo učitavanje korisnika s ID: 1720

Crkva (16)

Bildergebnis für ausruhen meer füsse

„Odmor“ se definira kao „mir, spokoj ili osvježenje“. „Opuštanje“ znači „olabaviti ili postati manje čvrst, imati blaži način, biti manje krut“. Biblija prilično mnogo govori o odmoru. To je tema koja se ponavlja u čitavoj Bibliji, počevši od tjedna stvaranja (Postanak 2,2-3). Bog je stvarao šest dana, a zatim se odmarao, ne zato što je bio umoran, nego da bi postavio standard koji će čovječanstvo slijediti.  

Utorak, 05 Travanj 2016 08:54

Uloga žena u crkvi (Wayne A. Mack)

mladi ljudi 1

Posljednjih nekoliko desetljeća u Americi je došlo do ogromnih promjena u uključivanju žena u crkvene službe, kako to potvrđuje i knjiga Megatrends for Women u poglavlju pod naslovom «To Hell With Sexism: Women in Religion» (K vragu i seksizam: Žene u religiji; op. prev.):

Žene u drugoj polovici dvadesetoga stoljeća uvode revoluciju u najizraženije seksističku instituciju u povijesti – u organiziranu religiju. Zbacivši tisućljetnu tradiciju, one preispituju autoritete, tumače Bibliju na novi način, osmišljavaju sebi nove službe, hrle na seminare, bore se za pravo zaređenja, čiste seksističku terminologiju iz liturgije, reintegriraju ženske vrijednosti i preuzimaju položaje u vodstvu.6

Utorak, 05 Travanj 2016 08:53

Uloga muškaraca u crkvi (Wayne A. Mack)

Männer 

Mnogo se puta u povijesti Božjega naroda Gospodina opisuje kako od muškaraca traži da se drže uloge koju im je On predodredio:

  • Jahve je potražio sebi čovjeka po svom srcu. (1 Samuel 13:14)
  • Prođite ulicama jeruzalemskim, pogledajte dobro i raspitajte se, tražite po njegovim trgovima, pa ako nađete ijednoga čovjeka koji čini pravo i traži istinu, oprostit ću ovom gradu. (Jeremija 5:1)
  • Tražio sam među njima nekoga da podigne zidine i stane na proboje preda me u obranu zemlje, da je ne zatrem, i ne nađoh nikoga. (Ezekiel 22:30)

 Ti redci, kao i mnogi slični njima, govore nam da nije pretjerano kazati kako odgovornost za napredak i nazadovanje Božjega naroda pada na muškarce iz toga naroda. A kako to pokazuje posljednji od navedenih odlomaka, žalosni nedostatak muškaraca koji će «stati na proboje zidina» česta je pojava. Danas će crkve postići standarde svojega Gospodina jedino ako imaju muškarce koji su brižni vođe, učinkoviti učitelji i primjeri pobožnosti.

Mnogim su kršćanima barem donekle poznate prve dvije zapovijedi koje nalazimo u Hebrejima 13:17 (poslušnost i podložnost glavarima), ali malo je njih upoznato s trećom zapovijedi. Vezano za službu vođa koji nadgledaju naše duše, pisac poslanice kaže, «Neka to čine s radošću, a ne uzdišući.» Ideja koju nosi ta zapovijed, posebice u svjetlu grčke gramatike, je da naš odnos prema vodstvu treba vođama omogućiti da se uistinu raduju svojoj ulozi u zajednici.8

Bog nam nalaže da mudro biramo najbolji način korištenja vremena koje nam je na raspolaganju (Efežanima 5:15-16), pa je stoga važno znati na kojemu smo području nadareni kako bismo se mogli usredotočiti na služenje Bogu i drugima upravo na tim razinama. Slijede neke kratke sugestije kako razabrati vlastite darove:

Proučavajte Bibliju.

Uz Efežanima 4, u Novome Zavjetu postoje i drugi odlomci koji se podrobno bave duhovnim darovima (Rimljanima 12:3-8; 1 Korinćanima 12; 1 Petrova 4:10-11). Čitajte te odlomke, kao i dobre konzervativne komentare na njih. 5

Stranica 1 od 4

Novo u trgovini

20,00 HRK
18,00 HRK po komadu za kupovinu najmanje 10
15,00 HRK po komadu za kupovinu najmanje 20
CD Božić - Tihi zvuk nade

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.